Bröd och mockarutor
Brödet igår blev lika gott som förra gången. Den här gången gjorde vi dom dock större. Dom förra var så himla små.
5 dl mjölk (3 %)
50 g smör eller margarin
1 rågad tsk salt
1 rågad tsk socker
10-12 dl vetemjöl
Smält smöret/margarinet i en kastrull och häll i mjölken. Värm tills det är fingervarmt (37º).
Häll lite av mjölken över jästen och rör om med en visp så att jästen löser sig. Blanda i resten av mjölken.
Rör ner salt och socker.
Blanda i mjölet 1 dl i taget. Blanda ordentligt med en elvisp med degkrokar. Degen skall fortfarande vara lite kladdig när den är färdig.
Täck över med en bakduk och låt degen jäsa 30 min.
Ta upp degen på en ren, mjölad bänk. Dela den i 16 eller 20 delar, beroende på om du vill ha större eller mindre frallor.
Rulla dem till bullar i händerna. Ta lite mjöl i händerna om det skulle behövas. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på. Platta till dem lite.
Lägg bakdukar över dem och låt jäsa 45 minuter.
Grädda i 225-250º i mitten av ugnen 8-10 minuter.
Låt svalna på ett galler under en bakduk.
Under tiden som brödet jäste så råkade vi slänga ihop en kakdeg......Mockarutor, chokladruto, kärleksmums, ja kalla dom vad ni vill. Himla goda. Så jag får väl bjuda över Johanna efter träningen ikväll eftersom hon inte hann få med sig några hem igår.
Pussssssss
***
Ingredienser
50 g jäst5 dl mjölk (3 %)
50 g smör eller margarin
1 rågad tsk salt
1 rågad tsk socker
10-12 dl vetemjöl
Gör så här
Smula jästen i en stor bunke.Smält smöret/margarinet i en kastrull och häll i mjölken. Värm tills det är fingervarmt (37º).
Häll lite av mjölken över jästen och rör om med en visp så att jästen löser sig. Blanda i resten av mjölken.
Rör ner salt och socker.
Blanda i mjölet 1 dl i taget. Blanda ordentligt med en elvisp med degkrokar. Degen skall fortfarande vara lite kladdig när den är färdig.
Täck över med en bakduk och låt degen jäsa 30 min.
Ta upp degen på en ren, mjölad bänk. Dela den i 16 eller 20 delar, beroende på om du vill ha större eller mindre frallor.
Rulla dem till bullar i händerna. Ta lite mjöl i händerna om det skulle behövas. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på. Platta till dem lite.
Lägg bakdukar över dem och låt jäsa 45 minuter.
Grädda i 225-250º i mitten av ugnen 8-10 minuter.
Låt svalna på ett galler under en bakduk.
***
Under tiden som brödet jäste så råkade vi slänga ihop en kakdeg......Mockarutor, chokladruto, kärleksmums, ja kalla dom vad ni vill. Himla goda. Så jag får väl bjuda över Johanna efter träningen ikväll eftersom hon inte hann få med sig några hem igår.
Pussssssss
Kommentarer
Trackback